Natuurvriendelijke harde bekleding

Waterveiligheid

Natuurvriendelijke harde bekleding is grover dan de traditionele asfaltbekleding en bevat ook holtes. Een verruwing van het talud heeft een golf reducerend effect en daarmee een positief effect op de benodigde kruinhoogte. Hoe grover de bekleding, des te meer weerstand de golven ondervinden en des te lager de golfoploop is (HWBP, 2020). De ruwheid van de bekleding wordt als invoerparameter opgenomen in de sterkteberekening van een dijkbekleding belast (golfoploop en golfklap in het BOI instrumentarium).

Een natuurvriendelijke harde bekleding kan ook onder water toegepast worden, bij vastlegging van vaarwegen of geulen, om de nadelige effecten van stroming tegen te gaan. Ruwheidselementen die alleen onder water worden toegepast (met een gladde bovenzijde) hebben geen effect op de mate van golfoverslag en in dat geval wordt het als een gladde helling beschouwd. Voor constructiedoeleinden wordt aanbevolen om ruwheidselementen te beperken tot hun invloed gebied. De bouwkosten zullen dan lager zijn dan wanneer de hele helling bedekt wordt met ruwheidselementen. Tot slot dient rekening te worden gehouden met het feit dat het effect van ruwheidselementen op golfoploop in de loop van de tijd verminderd kan worden door puin dat zich tussen de elementen ophoopt (EurOtop, 2018).

In onderstaande Tabel 12.2 zijn de effecten op verschillende faalmechanismen samengevat.

Het Rijk stelt de regels op voor het uitvoeren van de veiligheidsbeoordeling op en stelt leidraden beschikbaar voor het ontwerp en het beheer van primaire keringen. Deze regels zijn beschikbaar in het Beoordelings- en ontwerpinstrumentarium (BOI). Het instrumentarium bestaat uit handleidingen, technische leidraden, software-applicaties en databases. Deze instrumenten worden gebruikt om de overstromingskans van een dijktraject te bepalen.

In de Handleiding Overstromingskansanalyse dijken/dammen (deel 1 – 5) zijn rekenregels terug te vinden om bijvoorbeeld de impact van een harde bekleding op verschillende faalmechanismen van dijken of duinen te berekenen. De rekenregels zijn ook verwerkt in de applicaties die onderdeel uitmaken van het BOI (zoals Riskeer), zodat deze gebruikt kunnen worden om de kans van optreden van bepaalde faalmechanismen te berekenen.

Indien het instrumentarium geen mogelijkheid biedt om bepaalde invoerparameters te wijzigen kunnen ook de EurOtop formules voor golfoverslag worden gehanteerd. Hiermee kan de invloed van een harde bekleding op de overstromingskans (door golfoverslag) worden bepaald.