Kleirijperij

Procesaanwijzingen

Versterkingsopgaven worden in Nederland gerealiseerd met de MIRT systematiek (https://leerplatformmirt.nl/mirt/handreikingen/handreiking-mirt-mer/), veelal onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma https://roadmapduurzaamhwbp.nl/, waarin verschillende projectfasen worden onderscheiden; initiatief, verkenning, planuitwerking en realisatie (inclusief aanbesteding). Los van een versterkingsopgave geldt de zorgplicht waterkeringen, als continu proces, geborgd door bij de waterkeringsbeheerders (Rijkswaterstaat en de waterschappen).

De roadmap Duurzaamheid HWBP (https://roadmapduurzaamhwbp.nl/) is een stappenplan om in aansluiting op de genoemde projectfasering van initiatief- tot en met realisatiefase te komen tot duurzame, goed ingepaste dijkversterkingen met ruimtelijke kwaliteit.

Binnen dit stappenplan en de roadmap duurzaamheid geldt dat hoe eerder een NBS betrokken wordt bij de versterkingsopgave, hoe groter de kans op werkelijke realisatie van een NBS. In de beginfase is het daarom belangrijk de duurzaamheidsambities, waar een NBS onderdeel van kan zijn, breed te verkennen. Dit vanuit meerdere opgaven en niet enkel vanuit de waterveiligheidsopgave of verbeteropgave van de waterkering.

In Nederland is de NBS Kleirijperij op één locatie grootschalig toegepast in een uitgebreide pilot. Omdat het hier gaat om een grootschalige kleiwinning, hangt dit samen met de algehele versterkingsstrategie van de dijk over een langer traject. Belangrijk is de aanwezigheid van een slibwatersysteem waaruit klei gewonnen kan worden, een estuarium als de Eems Dollard is hiervoor bij uitstek geschikt. Vanwege die specifieke context wordt vooral verwezen naar deze uitgevoerde pilot van het project kleirijperij en de daaruit geleerde lessen voor toekomstige projecten. https://eemsdollard2050.nl/project/pilot-kleirijperij/ en TFDT, 2024